Analoog fotograferen?

Waarom weer analoog?

Dat is toch een stap terug? Toch? Of niet?

In elk geval is dit een onderwerp dat de "foto-gemoederen" flink bezig houdt!

Ik wist er eigenlijk niks van, en dat knaagde af en toe wel aan mij. De digitale Nikon D700 gaf een zulk fraai beeld, dat ik dacht dat analoog niets zou kunnen toevoegen. Die gedachte bleek een vergissing te zijn!

 ------

Ik heb een enorme voorraad oude dia's en negatieven, en heb, "een all-in-one" met scanner gekocht, mede met als doel, de mooiste herinneringen te digitaliseren, voordat de tand des tijds ze opeet!

Deze Canon MP980 levert verassend goede scanresultaten voor een all-in-one! Ik heb daar toen niet echt serieus naar gekeken, ik dacht dat dat leuk was voor erbij...

Door de goede scanmogelijkheden tot optisch 4800dpi, 48-bits kleur, en de aankoop van Viewscan-Pro, blijkt dat ik met dit apparaat  goede scherpe scans kan maken! Dit leidt dan tot fullframe-foto's van wel 30 megapixel!!!

Voor reviews...

Onderstaande 2 foto's laten zien dat je met analoge fotografie en een goede filmscanner wel degelijk zeer goede en scherpe beelden kunt krijgen. De foto van mijn dochter is 9 jaar geleden genomen op diapositief, Agfachrome 100ISO, het lammetje eveneens, maar die foto is meer dan 20 jaar oud!

Kijk toch eens dat blauw! Heb ik digitaal nog nooit zo gezien!

Leuk al dat scannen, maar dit is allemaal oud materiaal. Ik was inmiddels wel nieuwsgierig geworden naar hoe een moderne film zou presteren!   Gelukkig had een vriend van mij nog een rolletje liggen. Een oude Spotmatic had ik ook wel, dus....

Hier een recente, gemaakt met de Pentax Spotmatic. Fuji Velvia 50RVP. Klik op de foto voor een grotere versie!

Hiernaast een 100% uitsnede van bovenstaande tafereel (niet op dezelfde dag geschoten, dus niet  "wetenschappelijk verantwoord"),  waarbij de verschillen duidelijk te zien zijn.

De rechter foto heb ik aanzienlijk moeten verkleinen om even groot te worden aan de 100% crop van de 12MP D700.

Ik vind het vergelijk wel interessant! Klik ook maar even op de foto!

Wat ook een interessant gegeven blijkt te zijn, is dat contrast- en kleurgedrag ook heel anders is.

Dit is het gevolg van het type film, de leeftijd daarvan, de scanner, en de kleur- en belichtingsinstellingen.

Daardoor is het mogelijk een unieke "tint" te verkrijgen, waarschijnlijk iets dat analoog-werkers al lang weten, maar het begint mij nu eindelijk te dagen. Hoewel deze filmrol oud was, en dus vreemde kleurencombinaties geeft, was mijn nieuwsgierigheid wel gewekt! Want het ging mij ook om de korrel- en scherptebeleving. 

Inmiddels is de scanner vervangen door een Epson 4990 flatbedscanner:

Deze is vele malen sneller, heeft I.C.E., en kan negatieven tot 8x10inch aan. Voor meer info, zie het hoofdstuk aangaande scannen...