Staat uw beeldscherm wel juist ingesteld?

Kijk naar deze plaatjes hieronder:

U dient alle afzonderlijke blokjes te kunnen zien op uw monitor!

Als ik ze niet allemaal zie, wat dan?

Dan regelt u contrast en helderheid van het beeld opnieuw af, en dan zo, dat het zwarte blokje echt zwart is, en het witte blokje zo wit mogelijk is!

Waarom?

Om een foto te bekijken op dezelfde wijze als de maker het heeft bedoeld.  Simpel.

 

Deze test is gestandaardiseerd en wordt wereldwijd toegepast. Als de helderheid / het contrast afwijkt, ziet u de foto's op deze site met teveel of juist te weinig helderheid /contrast.
Zie dit voorbeeld:

Te licht

Juist

Te donker

 

Om het lekker ingewikkeld te maken, het geldt ook voor de kleuren! Geeft uw monitor de kleur rood ook wel echt rood weer? Of blauw? Of geel? Of groen? ......

Hier ziet u dezelfde foto, maar met teveel rood en te weinig blauw! U ziet het, alweer een heel andere foto! Om dit in 1x goed te corrigeren heeft u een meetapparaat nodig voor uw scherm. Een colorimeter.

Door uw monitor af te regelen conform de wereldwijde standaards krijgt u de juiste kleuren op uw scherm. EN, als u op een gecalibreerde printer print, krijgt u ook dezelfde kleuren op uw zelf geprinte foto!

Daarom is calibratie noodzakelijk!

Het Nederlandse Instituut voor Digitale Fotografie gaat dieper in op deze materie, die voor een fotograaf eigenlijk onmisbaar is, maar tegelijk ingewikkeld is.