== schrik == Sensor reiniging == CCD reinigen == cleaning == eng ==

 

 

Leuk om te zien, dat deze pagina, anno 2013, NOG STEEDS veel bezocht en gelezen wordt!!

(Update 23-6-2013)  B e l a n g r i j k e    i n f o    v o o r a f ! ! ! !

Welke schoonmaakvloeistof te gebruiken voor welke camera?

Er blijkt nogal wat onrust te zijn over het al of niet beschadigen van het anti-alias-filter door het gebruiken van de verkeerde schoonmaakvloeistof.

Sommige camera's hebben een gecoat anti-alias-filter van Indium-tin-oxide. De bedoeling van de coating zou zijn, dat het stof veel minder goed aan de sensor hecht. Deze camera's zouden NIET met ECLPISE-vloeistof, maar met E2 vloeistof moeten worden schoongemaakt.

Nu blijkt dat E2-vloeistof voor het allergrootste deel uit isopropyl-alcohol bestaat, blijkt dus, dat ik al jaren de juiste vloeistof aanbeveel!!! 

http://www.sensorcleaning.com/Eclipse.pdf

http://www.photosol.com/documents/MSDS%20-%20E2.pdf

En dan nu, met dank aan Ronald van der Veen, een link voor echte isopropyl-alcohol:

http://www.farmaline.nl/drogisterij/bestellen/fagron-isopropyl-alcohol/

 

O K,   e n   n o u    s c h o o n m a k e n   d i e   s e n s o r !

Is het nog steeds nodig dan?

Tegenwoordig zijn er steeds meer camera's die een ingebouwd sensor-reinigingsprogramma hebben.

Toch blijkt, dat "frequente lenswisselaars" en andere chronische viezeriken zoals ikzelf nog steeds last hebben van stof, het probleem is dus nog steeds niet opgelost. (dat kan toch ook niet...)

Of, dan blijkt dat de sensor op een of andere manier, misschien, zelfs al af-fabriek, toch een heel klein beetje vettig was (dit heb ik zelf met een D700 van Nikon ervaren), dan kun je je een ons "trillen"!

Ook komen er steeds weer nieuwe (soms kostbare) gadgets op de markt, die onzorgvuldig gebruikt, helemaal een puinhoop van je sensor-kamer kunnen maken, door in contact te komen met de spiegelsmering........._**(___&^$@$@!$%^)

DUS:

Net als je denkt dat je dankzij de digitale fototechniek geen last meer hebt van stof, stof op je dia's, in je diaprojector, in de doka, op je negatieven, in de scanner, stof, stof, haren, viezigheid.....

grrrr *(^&^$^*&*)*)*&^&$$##@@$aahhrrgggh

...blijkt het net geschoten beeld met je nieuwe digitale reflex een rare plek te hebben. Sterker nog, ze zitten op alle foto's!!!!! EN HET WORDEN ER STEEDS MEER!!  Wat nu?

Ah, de fotohandel kent het probleem, wat zegt u?, Opsturen naar de importeur?, voor 40 euro?,  6 weken weg?, kan het niet anders? 

Er zijn ook "officiële" schoonmaakmiddelen te koop, eveneens voor astronomische bedragen.

 

Toch maar even op het internet gespeurd, dan blijkt dat veel mensen zelf een oplossing bedacht hebben, typ maar eens in een search-machine in:

sensor cleaning     of      sensor reinigen.

 

Ik denk dat de commercie gretig gebruik maakt van de voorzichtigheid (lees angst) van de camerabezitter. Daarom heb ik zelf maar eens wat geprobeerd.

Ik moet toegeven, de eerste keer, JAAAAREN geleden met mijn eerste camera, een D70,  had ik het zweet in de handpalmen, en dacht ik, loopt dit wel goed af? Maar als je jezelf een paar belangrijke vragen vooraf hebt gesteld, EN een paar voorwaarden hebt vervuld,

dan is het helemaal niet moeilijk!

VRAGEN:

1: Hoe erg is het stof? Als je stofjes niet of nauwelijks zichtbaar zijn, zou ik nog even wachten, maar als je bijvoorbeeld een serie foto's wilt maken van gladde glanzende oppervlakken of zo, zou ik zelf wel liever eerst schoonmaken dan achteraf alle vlekken moeten weg-fotoshoppen!

2: Kan ik fijne handelingen en bewerkingen doen (rustige handen en scherpe ogen, leesbrilletje kopen bij de Kruidvat!!!)

3: ben ik kalm en rustig? (geen half krat pils achter de kiezen....)

4: heb ik een idee waar de viezigheid op de sensor zit?

5: Is de accu van de camera vol, of heb ik een netvoeding aangesloten?

6: Heb ik de gewenste "gereedschappen" (niet pluizende of harige wattenstaafjes, en isopropyl-alcohol)

7: staat de camera op statief (stevig) in een goede positie? (goed zicht, veel licht en weinig stof, bij mij de badkamer NA het douchen)

 

Die wattenstaafjes die ik gebruik komen van de C1000, de isopropyl-alcohol van de drogist, en het kost nagenoeg niets.

Nu is het belangrijk om te bedenken dat, (informeer u als u een andere camera heeft!),  het te bewerken oppervlak, dus NIET DE SENSOR ZELF IS, MAAR EEN GLASPLAATJE!!!!!

Wordt het ineens veel minder eng!

 

EN NU AAN HET WERK!

 

1: testfoto maken met standaardlens (kleine lensopening (F22 oid op oneindig en een egaal donker vlak (lucht)), zodat je de vlekjes goed kunt zien,

2: beoordelen waar het stof zit, het zit precies verkeerd om! Linksboven is rechtsonder...

3: Spiegel opklappen (lees uw manual, denk aan voldoende power, zodat de spiegel NIET dichtklapt als er net met je p.t.n inzit,.......)

4: Poetsen met bijna droog staafje (isopropyl-alcohol) Steeds een nieuw staafje nemen!!!!! (anders verplaats je het stof, en misschien krijg je ook nog krassen.......

5: NIET te hard drukken!!, en zo weinig mogelijk poetsen. EN VOORAL NIET BLAZEN!! (deed ik zelf de eerste keer, zelfs dat speeksel heb ik er weer keurig afgekregen, sensors kunnen dus wel wat hebben)  ........

   

Mensen vragen vaak: Hoeveel alcohol, en welke soort?

Het antwoord is, beslist NIET TEVEEL! Als je onderaan de sensor bent aangekomen, moet de bovenkant al weer zo goed als droog zijn. Zo weinig mogelijk!

Een goede ouderwetse drogist of apotheek heeft het vaak, niet zoiets as de Trekpleister, die hebben geen idee. Als je het niet kunt vinden, koop dan maag gewoon een los flesje E2 of eclipse voleistof bij de fotozaak.  Soms is ook een electronica-winkel (tape-deck of videorecorder reiniger (er moet NIETS bij in zitten, dus heel goed de verpakking lezen!!!!),

En, met dank aan Ronald van der Veen, voor echte isopropyl-alcohol:

 

 

Dan weer een testfoto maken en evalueren, want je ziet het stof zelf NIET op de sensor zitten, het zijn meestal echt superkleine stofjes!

En zo verder totdat de sensor (voldoende) schoon is.

Je krijgt vaak niet alles eraf, maar volgens berichten gebeurt dat met geen enkele methode! Het heeft dus geen zin om die laatste ene te pakken, want dan introduceer je er misschien wel 5 nieuwe.....

 

 Als ik, elke keer dat ik stof op de sensor had, de camera had weggebracht, had ik inmiddels al veel fotomomenten gemist, en een vermogen gespendeerd! Ik koop LIEVER accessoires!!

Tegenwoordig merk ik dat Nikon-technici periodiek present zijn bij apparatuur-shows, of speciale "Sensor-cleaning-dagen", bij de serieuzere foto-bedrijven aanbieden, waarbij je de sensor GRATIS, door een vakman, kunt laten reinigen, terwijl u zelf dan de duurste lenzen kunt uitproberen.  Altijd doen, en misschien dat andere merken dat ook aanbieden.

U doet dit op eigen risico, u kunt me mailen met vragen of suggesties,

maar IK BEN NIET VERANTWOORDELIJK voor uw handelingen!!

Succes!! 

SCHOON!!

(deze foto is natuurlijk ge-fotoshopped, om het resultaat van een schone sensor te tonen...)

Linkpartner Pix2link Startpagina,

voor nog meer tips en trucs...